Members only They still work for their living how to join The public part our our roadbook section Coil sprung technics e-mail, phone and what to send to whom etc leaf sprung tech pages and more from the first 90 to the last 130 Td5 LR in the armies Conversions LPS Early Land Rovers - this section will grow RR-Classic to the latest model 200 Tdi to Series II Overview Long distance Travel pages How to get stuck and out again LR sense of humour Got lost -get back!

Stuurspeling verhelpen

Takeo De Meter

Vorige week zei Annette dat ze niet zo blij was met de speling van 1/4 draai op het stuur van haar Stage One. Ik vond het natuurlijk grappig om haar te zien worstelen, maar op een gegeven moment werd het toch een beetje link. We testten de route van een nieuw roadbook, over glibberige paden met aan weerszijden erg diepe tot bodemloze geulen. We moesten er dus maar eens iets aan doen.

Stuurcorrectie bij een Series III is erg makkelijk. Eerst zoek je de afdekplaat van het stuurhuis. Gewoonlijk vind je die onder de blubber, bij de voetenbak. Gebruik van een staalborstel en/of hogedrukreiniger is aanbevolen. OK.Als je zo'n beetje
alle slijk en zooi eraf hebt dan ziet het er - bij een LHD Stage One - zo
uit:

Het volgende leuke klusje is de 3 M8 bouten van de afdekplaat te vinden. Na verwijderen valt de plaat er vanzelf onderuit.

Hint: één bout zit in de auto, op het schutbord onder de pedalenbak, een andere zit links onder de remservo.


Als je de plaat eraf hebt zul je dit zien: een erg vieze stuurinrichting vol olie.

Het afstellen zelf is nog simpeler dan het verwijderen van de afdekplaat. Eerst de wielen rechtzetten. Pak het stuur en voel de speling om een idee van je beginsituatie te krijgen. Draai dan de grote opsluitmoer (24 mm) los en terwijl je de opsluitmoer vasthoudt, draai je de afstelmoer (11mm) een paar slagen vast. Draai opnieuw aan het stuur en voel of de speling is afgenomen. Herhaal deze procedure tot alle speling eruit is. Als het zover is, heb je de afstelmoer te ver gedraaid en moet je 'm weer wat terugstellen, anders kan je stuur vastslaan in de eerste de beste scherpe bocht.

Draai de 24 mm opsluitmoer weer goed vast aan. Zet de afdekplaat er weer op (veel plezier).
Da's alles.

Takeo.

Series III main page SIII veterans The SIII of Lewis