Members only They still work for their living how to join The public part our our roadbook section Coil sprung technics e-mail, phone and what to send to whom etc leaf sprung tech pages and more from the first 90 to the last 130 Td5 LR in the armies Conversions LPS Early Land Rovers - this section will grow RR-Classic to the latest model 200 Tdi to Series II Overview Long distance Travel pages How to get stuck and out again LR sense of humour Got lost -get back!

Vrijloopnaven - Handig of volslagen onzin?

by Takeo De Meter

Wat doen vrijloopnaven nou eigenlijk ECHT? Niet veel. Ik bedoel dat ze de steekassen en de wielen koppelen of ontkoppelen, terwijl de aangedreven delen alleen gekoppeld zijn wannneer het nodig is. Met een part-time 4x4 Land Rover als een Series rij je op de weg vrijwel uitsluitend in 4x2stand. Daarbij wordt alleen de achteras aangedreven. De vooras is ontkoppeld, en brengt dus geen kracht over op de weg. De wielen aan de vooras draaien natuurlijk, net als de steekassen, het differentieel en de aandrijfas. Die draaien omdat de wielen dat doen. Ze zijn ontkoppeld van de versnellingsbak, ze draaien gewoon lekker losjes mee. Waarom zijn er dan vrijloopnaven? In vrijloopstand drijven ze de steekassen, het differentieel en aandrijfas niet aan en dat scheelt frictie in die delen. Dus is de vooras tweemaal ontkoppeld; bij de versnellingsbak én bij de wielen. Een beetje alsof je een tweede stop uit een al leeggelopen bad trekt.

Dat klinkt misschien wel aardig - je denkt:
geen frictie, geen slijtage, zuiniger rijden - maar het is pure nonsens. Welke frictie? Hoeveel? Is het de moeite waard? De frictie in een niet aangedreven vooras van een 4x4 kan gerust worden verwaarloosd. De enige frictie die ongedaan wordt gemaakt is die van kroonwiel, pignon, lagers en kruiskoppelingen. De grootte ervan valt ruimschoots binnen de meetfoutenmarge van het totaal aan frictiesweerstand in een hele Land Rover. Het totale rendementsverlies door frictie van de (aangedreven!) aandrijving van een auto ligt rond de 15%. Vrijloopnaven voorkomen frictie in niet aangedreven delen. Dat is echt maar een fractie, naar schatting ongever 25 tot 50 Watt. Dus hoeveel bespaar je er nou mee? Als je Series II bijvoorbeeld ongeveer 50 Kilowatt (50.000 Watt) gebruikt om met ca. 100 km/uur lekker over de snelweg te karren, besparen vrijloopnaven ongeveer 1/1000ste deel van die inspanning. Bij 5 km per liter is dat 5 meter per liter, met andere woorden: Op 1000 liter benzine scheelt het 5 kilometer. Waarom wil iemand in godsnaam 400 euro voor een set van die dingen betalen?

Een radioantenne, 27mc antenne en een set grotere spiegels veroorzaken samen meer aerodynamische weerstand dan vrijloopnaven ooit goed kunnen maken. Sommigen zeggen dat vrijloopnaven betere handelbaarheid opleveren. Verbeterde handelbaarheid? Van WAT? Van hun mobiele telefoon? Als de voorste aandrijfas in de normale 4x2 stand losgekoppeld is, hoe kan in vredesnaam je besturing, of wat dan ook, worden beïnvloed? Er is geen verbinding met de vooras.

Buiten dat kunnen vrijloopnaven ronduit gevaarlijk zijn, dat is al vaker bewezen. Stel, je gaat op een Land Rover bijeenkomst een stuk off-road rijden. Je staat bovenaan een heel lange en steile helling, klaar om af te dalen. Je vertelt je co-piloot zijn of haar mond te houden en zich goed vast te houden en je gaat ervoor. Volgens goed gebruik laat je de auto in 1 laag op de motor afremmen, maar je komt tot de ontdekking dat een of ander klierig kind een (1) van je vrijloopnaven heeft losgedraaid. Dan kom je met 100 kilometer per uur beneden aan, waarbij je je auto en heel wat botten breekt. In een vergelijkbare situatie zag ik ooit een bestuurder remmen en over de kop vliegen. Hij werd afgevoerd in een lijkenzak.

Takeo

Series III main page SIII veterans The SIII of Lewis